Wednesday, July 29, 2009

Proposal Lagu Tema PMIUTM





Lagu Tema PMIUTM - Melangkah Bersama
Nyanyian : Souteen
Lirik/Lagu: ez_souteen

Membawa wadah kesatuan
Ke arah jalan kebenaran
Mahasiswa islam kehadapan
Bersama kita membangun ummah

Chorus*
Bersamalah kita melangkah
Satukan hati kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan fikiran kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan amalan kita
Melangkah membangun bersama
Membina ummah yang gemilang (2x)

Kini tibalah hari
Yang bakal di lalui
Berbekal semangat gigih
Kita melangkah menggapai redha Yang Esa

Bersamalah kita melangkah
Satukan hati kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan fikiran kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan amalan kita
Melangkah membangun bersama
Membina ummah yang gemilang (2x)



Setelah bertahun berazam untuk mencipta lagu tema bagi Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) UTM, satu persatuan yang telah banyak memberikan makna dalam hidup aku. Cetusan idea yang bermula setelah mendengar lagu tema dari PMIUM. Agak best. Dan timbul cabaran untuk hasilkan lagu tema khas untuk PMIUTM.

Lagu ni dah 2 tahun aku cipta. Mak aih! lame tul..mane taknye, da bape kali di tapis. Susah wo... Lirik dan lagu original dari aku. Tak tau la ok ke tak. Yang ni memang finalise la aku wat. tapi mixing masih kureng lagi. Tengah belajar-belajar lagi. Explore sendiri ma...Sape nak ajar. Aku pun bukannye ade duit nak bayar trainer and komposer. Jadi wat sendiri senang.

Ooops..da melalut pulak. Ok2! Fokus2...Korang try dengar dan komen sekali. Aku tak konfirm lagi penerimaan ahli PMIUTM terhadap lagu ni. This is my song proposal only. Dengarkan...
Amacam?Ade yang tak kena ke?Ha,komen anda di harapkan untuk tujuan penambahbaikan.TQ!

Teknik Bernafas Cara Saya

Hi semua! Saya ingin berkongsi beberapa teknik latihan bernafas yang saya pernah saya pelajari samaada secara formal atau pun tidak. Tetapi saya ingin membuat kenyataan yang jelas di sini, bahawasanya saya bukanlah profesional dalam bidang nafas-bernafas ini. Tahap tingkatan lima je.huhu. Tapi apa yang saya pelajari selama 9 tahun dalam latihan bernafas ni memang ada impaknye. Especially pada vokal saya sendiri.wahaha..


1. Pertama sekali ialah pastikan posture badan anda berada dalam keadaan tegap. Tapi rileks-rileks je la. Jangan berdiri macam askar nak kawad lak. Tapi kalu boleh buat macam tu lagi bagus.

2. Letakkan tangan korang di perut sendiri ye. bukan perut orang lain. Itu kita tak belajar dalam teknik bernafas yang ni.

3. Pastikan perut korang tu expand bila korang sedut nafas. Kalau perut korang mengempis bila korang sedut, saya pasti teknik bernafas yang korang pakai tu salah. Sure la kalau korang dah sedut nafas, diafragma korang akan di penuhi udara-udara yang korang sedut kan. So, keadaan itu akan menyebabkan perut expanding. (Jangan angkat bahu korang time perut expand tu sebab ia seakan-akan memaksa udara memenuhi ruang dada korang. Sedangkan waktu tu ruang udara kat dada dah penuh. Then baru la udara tu turun ke bahagian perut kita)


4. Lakukannya dengan perlahan-lahan eh. Jangan paksa-paksa. Sedut udara pelan-pelan, tahan kejap dalam kiraan lapan, then baru hembus pelan-pelan. Teknik ni just nak beri kita feel betapa nikmatnya menghirup udara Ciptaan Allah. Bernafas pun nikmat dari Allah kan. Lagi bagus la kan kalu kita umat Islam turut bertasbih, bertahmid, dan bertakbir ketika bernafas. (Tetiba teringat time riadah pagi-pagi kat TAHAP dulu.hehe)

5. Ulang semula dari atas sebanyak sepuluh kali. Tapi tak kisah pun beberapa kali..hehe. Cadangan latihan ialah selepas bangun pagi dan sebelum tido.



Tambahan bagi yang berminat untuk memanjangkan nafas mereka, saya ada satu teknik yang saya amalkan dari form 1 sampai sekarang. Teknik ni senior saya yang ajarkan. Kalu tak silap Abang Firdaus kot. Dia la yang aja kitorang nasyid kat seolah dulu. Teknik die macam ni. Mula-mula kita sedut nafas dalam-dalam. Then time hembus nafas tu kita kira sebut "1 demi 1, dan 2 demi 2, dan 3 demi 3,...dan seterusnya. Tapi jangan curi nafas pulak. Tak jadi la kalau macam tu.

Buatlah berperingkat-peringkat. Contohnya, start hembus dalam kiraan 5. Then 10 pulak. Pastu naik satu peringkat lagi. Saya gerenti kalau korang buat tiap-tiap hari memang boleh memanjangkan nafas korang. Selamat mencuba!

Tuesday, July 14, 2009

Roti Arab

Cuti baru-baru ni aku di beri peluang memanfaatkan ruang yang ade sekali lagi. Pakcik aku aka Ayah Atan, di kenalpasti telah pun membuka sebuah kedai bakery di Alor Gajah. Aku menggantikan tempat Angah yang sedang buzy menguruskan hal anaknya, Izza Aqilla (Eh?betul ke camni eja name anak buah aku ni.huhu tak sempat tengok beranak die la..huhu lebih kurang je ni). Sebelum ni, Angah memang bertugas menghantar Roti Arab ke beberapa daerah di sekitar Pahang ni.


Angah tengah cek roti yang cuba di hasilkan.

So, Ayah Atan ni dah planning baik-baik untuk cuba promosikan Roti Arab yang kitorang producekan ni di sekitar Alor Gajah dan Melaka ni amnya. Aku pun ke Melaka dengan pak sedara aku, Pakcik K.Roll untuk menjalankan tugas Angah ni. Mula-mula aku tak kisah sangat sebab kerja-kerja menghantar roti ni aku dah pernah buat sebelum ni, tapi yang menjadikan aku kurang yakin tu ialah nak kena buat roti arab tu dulu la. Ye la kan. Kalau aku tak buat, ape mende la nak hantar kat customer-customer yang ada kat Melaka ni kan.huhu..

Aku memang tak pernah experience dengan membuat roti ni. Tapi nasib baik ada towkey roi arab kat Raub tu datang mengajar untuk tempoh beberapa hari. Kitorang panggil dia Uncle Tony aka Pakcik aku gak he. Name melayu ada tapi best lagi panggil nama omputih dia. Biasa la study oversea dia ni. So, dia la ngajar kitorang nak sukat bahan-bahan, bancuh (mesin tolong bancuhkan hehe), uli n semuanya la. Memang best buat semua ni tapi hasilnya sekeping roti yang berlubang di tengah-tengahnya. Haha. Lawakgak..Tapi biasa la kan, takkan sekali buat dah perfect kan.

Aku sedang menterbalikkan acuan roti yang siap di bakar.


Lepas tu kitorang berlatih tiap-tiap hari sampai la berjaya hasilkan roti yang betul-betul gebu dan mantap tapi yang berlubang tu ade gak la kan. Ala sekeping dua takyah kira la kan. Kira-kira roti yang di buat u sesuai unuk di jual cukup. Lama-lama sampai sebulan asyik duduk buat roti je memang dah boleh dah la.

Roti Arab yang siap di packing.


Sempat juga buat promosi Roti Arab ni kat ekspo di Dataran Pahlawan hari tu. Tapi ape yang menghangatkan suasana ialah bahang sinaran matahari yang menyiram kitorang selama tiga hari kat situ. Mak aiih..Orang tak ramai pun. Peniaga lagi ramai dari pengunjung tau.huhu. Baru la aku tau dugaan orang-orang meniaga ni. Tapi Alhamdulillah, selama tiga hari duk kat ekspo tu ada la duit yang masuk. Kira OK la kan..


Booth roti Arab kitorang di Dataran Pahlawan. Dari kiri Akak, atok, Ayah Atan, dan Mak yang aku sayangi.

Jom Buat Duit Percuma Hari Ini!