Saturday, December 26, 2009

Artwork-Merinduimu


Haha..ni tahun bile eh aku wat?mase 1st year kot. Tajuk die "Merinduimu".hehe.ntah le..men letak je..dulu ni sketch aje.then try warne pakai paint. Baru je td mewarnakannya dengan menggunakan Adobe Photoshop. Seperti biase aku memang tak pandai mewarna.huhu.

Wallpaper bengong


Ni la wallpaper aku bile time "blur" nak dekat-dekat exam mase 1nd year dulu..haha

Wednesday, December 23, 2009

Tribute to 5IT - "Taimiyyah Corner~"

Entah kenapa aku mula suka melihat lukisan-lukisan semula. Teringat zaman sekolah menengah. Dulu kuat melukis-lukis nih. Mula-mula cukup terpengaruh dengan komik Dragonball. Start la tiru lukis dragonball. Pastu zaman Dewata Raya..tiru lukis dewata raya pulak. Pastu bace komik Gempak, Apo? macam2 lagi la..tiru-tiru lukisan dorang. Aku tak berpeluang mengambil matapelajaran seni mase sekolah menengah. Kalu ade pon dalam 2 minggu je kot. Pastu cikgu pindah huhu.itu pun mase Form 2. Kelas 2 Ibnu Sina. Kelas paling kecoh giler ah!haha tapi cukup seronok!! Mase tu sempat belajar lukis wat garis, bentuk, dan tona..huhu sempat tu je.. Tapi da minat punye pasal aku teruskan jugak melukis. Mase form 2, siap wat komik lagi..pasal lawan2,gusti,cintan pun ade gak..tapi yang xbest entah kemana hilang komik-komik aku tu..huhu Time Form 5 ade berazam nak wat komik untuk member sekelas aku..kalu nak wat satu form banyak sangat muka nak kene lukis..xcukup tangan aku..huhu Then pas SPM je..aku sempat la siapkan 5 pages komik yang ntah ape2. Tapi aku cukup harapkan ade kenangan la daripada komik ni. Time result SPM kuar. Semua kelas berkumpul..beri lah satu sorang komik aku wat sendiri tu.sendiri publish jugak..huhu Cikgu Hasma, guru kelas pun ade dapat jugak..Ade sape2 yang xdapat lagi ker?Oops..sori ler kalu ade terlepas pandang..huhu Tapi korang da boleh tgk kat sini mane yang xingat die letak mane komik aku tu..huu




Saturday, December 19, 2009

Preview - Kau hancurkan Semua

Baru-baru ni aku telah mendapat tahu berkenaan peluang untuk mempromosikan lagu-lagu kita sehingga boleh terjual. Informer aku Matt and rakan komposer aku Faiz Yusof. Melihat rancangan Melodi kelolaan TV3 bukanlah menjadi tentatif setiap minggu. Tapi kebetulan dorang melihat rancangan tersebut dan memndapat satu informasi yang penting bagi pengkarya amatur tempatan bagi mengetengahkan bakat dan hasil kerja mereka. Peluang ini juga harus aku manfaatkan sebaik mungkin. Pintu rezeki di mana-mana. Ambil peluang adalah satu jalannya. So, aku berusaha keras dalam minggu ni menyiapkan satu lagu yang hampir2 sempurna. Cuma, kekurangan lead guitar aku, Amir..Amir cepat la balik..aku perlukan khidmat hang nih..

Saya meminta rakan-rakan untuk memberikan komen senyak mungkin untuk melakukan penambahbaikan dari segi originaliti dan kualiti lagu saya ini. Dengarkan ye..



Lagu ini mengisahkan tentang seseorang yang berada dalam suatu lingkungan kekejaman dan penindasan orang lain. Keadaan yang terlampau itu menyebabkan beliau tidak hanya berdiam diri menutup mata sahaja. Beliau mesti lakukan sesuatu. Sama ada bersuara mahupun bertindak.


Wednesday, December 16, 2009

Kartunkan diri

Sedang aku membelek-belek partition Souteen Entertaiment, aku terjumpe dengan beberapa artwork lame aku. Hu. Aku mase tuh baru menjinakkan diri dengan Adobe Photoshop. Tapi mase tu banyak belajar pasal layer,padam, crop,effect, dan tulis-tulis je. Time tu teringin jugak nak melukis pakai Photoshop tapi macam gile la nak melukis straight and smooth line pakai mouse. Setakat satu dua garis straight aku boleh lagi. Tapi kalu da beratus garis, mau tak krem tangan. Huu. Aku suke efek sketch yang ade dalam photoshop. Sebab ape?sebab aku suke sketch. Menconteng kan!! Siapa yang tak minat.

Dulu-dulu, time kita tak masuk tadika ataupun dah masuk tadika pun memang kita akan di suruh menconteng. Ha, cikgu tadika dulu masuk je kelas terus hulur kertas lukisan dan pensil warna. Dia bukannye tau kita pandai melukis ke mewarne ke kan? Time tuh nak pegang pensil pun tak berapa betul. Ada yang ibarat memegang sudu dan garfu la. Ibarat memegang aiskrim la. Tapi cikgu kite tetap jugak suh kita conteng mengikut arahan beliau. Ade mase die suruh lukis ayam, ikan, pokok, dan macam2 lagi la yang biase budak-budak tadika ni nampak dan senang nak lukis. Takkan nak suruh budak tadika lukis gambar Sukhoi ke..haha mesti ternganga (aku pon same haha)

Budak-budak mase kecik tak pandai mengekspresikan ape yang mereka lihat dan dengar dalam bentuk penerangan yang panjang. So, lukisan dan contengan menjadi medan utama mereka menzahirkan ape yang ada dalam pemikiran dorang. Kita boleh tau sejauh mane otak pemikiran dorang berfungsi. Kalu kita suruh dorang lukis ikan. tapi tibe-tibe ikan yang die lukis tu ade kepak..mesti dalam hati kita yang mulai dewasa ini mula menafsirkan .."wah!budak ini sungguh hebat. Die tau bahawa memang wujud ikan yang berkepak"..walaupun sebenarnya budak tersebut ingin melukis sirip ikan tapi sirip tepinya tersangatlah besar..huhu..

Oopss..terlebey sudah. Ha, yang aku nak tunjukkan tadi artwork aku kan?ha..ni die.



Gambar asal Gambar aku yang telah di edit


Gambar asal Matt Gambar yang telah siap di edit

Korang tengoklah gambar asal ngan gambar edit. Aku hanya menggunakan perisisan Paint version 5.1 untuk edit gambar dan mewarnakannya. Any komen??

Aset kita..

Aset Kendiri merupakan suatu yang penting dalam diri seseorang. Itulah nilai tambah yang wujud serta menjadikan seseorang berbeza dengan orang lain. Sekiranya kita mempunyai suatu aset, yang kita sendiri yakin dengannya, kita mampu untuk memberikan "keberuntungan" kita itu kepada orang lain. Kita mampu untuk memberikan kebaikan kepada orang lain. Setiap orang di bekalkan kebolehan, kemahiran, dan kecerdasan yang berlainan di antara satu sama lain. Ada orang yang di bekalkan kebolehan petah berbicara oleh Allah SWT. Maka ramai yang suka mendengar mereka berbicara. Ada yang di kurniakan kemahiran menulis. Maka ramai yang menjadi pembaca setia, membaca bait-bait puitis sastera dalam tulisannya. Sesungguhnya kepelbagaian inilah yang mewujudkan variasi dalam kehidupan kita.

Variasi ini bukanlah suatu variasi yang bersifat negatif bahkan ianya sebenarnya merupakan suatu refleksi kepada manusia. Refleksi agar manusia tidak sombong, tidak bongkak, dan mereka mampu melihat dimana sebenarnya kedudukan mereka yang sebenar-benarnya kerdil di dunia. Refleksi agar kita mampu melihat ke dalam diri, menilai setiap sudut psikologi diri. Adakah kita mampu meletakkan diri kita dalam kesejahteraan. Dari sudut sosiologi. Bagaimanakah hubungan interaksi antara kepelbagaian variasi ini.

Saling kebergantungan atau sinergi merupakan agen keharmonian yang seharusnya wujud bagi menghasilkan interaksi sosial yang baik. Sinergi menjadikan seseorang memerlukan bantuan dan kepakaran orang lain bagi memenuhi keperluan bersama. Ya..anda, saya, kita semua perlu ade sinergi..

Thursday, December 10, 2009

Kau istimewa..

Semalam baru sketch gambar sorang pompuan. Wat design-design simple-simple je. Da lame tak lukis. Tangan jadi ketar. huhu. Tapi di sebabkan penah ade pengalaman tu yg boleh returning back semula lukis gambar pompuan. hehe..yeye je aku ni. Kat bawah aku postkan skali lirik lagu Wanita dendangan De Hearty. Minat giler lagu nih..he..

Ni le gambar yang aku sketch pakai Carerra beli time pekse.

Wanita (Piano Version)
Album : Insan Istimewa
Munsyid : De Hearty
Sumber: http://liriknasyid.com


Kau digelar sebagai penyeri dunia
Hadirmu melengkap hubungan manusia
Bukan sahaja dirindui yang biasa
Malah Adam turut sunyi tanpa Hawa

Akalmu senipis bilahan rambut
Tebalkanlah ia dengan limpahan ilmu
Jua hatimu bak kaca yang rapuh
Kuatkanlah ia dengan iman yang teguh

Tercipta engkau dari rusuk lelaki
Bukan dari kaki untuk dialasi
Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi

Mana mungkin lahirnya bayangan yang lurus elok
Jika datangnya dari kayu yang bengkok
Begitulah peribadi yang dibentuk

Didiklah wanita dengan keimanan
Bukannya harta ataupun pujian
Kelak tidak derita berharap pada yang binasa

Engkaulah wanita istimewa

Sedarilah insan istimewa
Bahawa kelembutan bukan kelemahan
Bukan jua penghinaan dari Tuhan
Bahkan sebagai hiasan kecantikan

Lagu : Syamer (ADA Exists Sdn. Bhd.)
Lirik : Syamer (ADA Exists Sdn. Bhd.)

Wednesday, December 9, 2009

Kord lagu Aku Rela - Algebra

Tadi Kimi Vir2vois mesej aku ajak jamming lagu ni. Aku pun da tak bape ingat da kord die. Sore tinggi siot. Huhu..nyanyi la korang aku surrender. huhu Terimalah sebuah lagu dari band Nasyid Pertama di Malaysia, ALGEBRA..ha, nama pun mathematic. Musti terer Mathematics dorang nih.huhu. Ok la. Band aku pun name EPSILON..hehe ye la da budak2 Math! hehe..Berjudul "AKU RELA". Best giler lagu nih. Lirik kow2 punye. Siap kord skali. Baru Mintak kat Faiz Yusof takdi. Check this out..Jom try Jamming!


AlGebra - Aku Rela
Intro G Em C D

[verse]
G Em
Telah ku rela nama dan diri
C D
Menjadi sasaran kerana cinta, (aku berkorban)
G Em
Telah ku rela segala tohmahan
C D
bermahajalela Kerana cinta, (aku terpaksa)

[chorus 1]
C Am
Kerana cinta jua aku berbicara
C D
Dengan nada insan terluka
Am
Meluah rasa,
C
meluah fakta,
Am
mencedera jiwa
E
Semuanya kerana cinta.

[chorus 2]
C Am
Biarku tanggung rasa derita..
C D
Asalkan agama, selamat akhirnya..
C Am
Yang membantah, hanya berfalsafah.
D Em
Kerana bimbang suapan harian

[chorus 3]

Dengan menjual nama tuhan..
Lalu kebenaran disingkirkan,
Demi hidangan belian pendustaan
Namun aku yang sengsara zahirnya

Redha telah pun penuhi jiwa
Dalam keletihan ini.. aku bahagia
Kerana..
Pada kebenaran itulah terasa nikmat syurga


Potong..Potong..Potong betul-betul la..


Setelah sebulan lamenye, rambut aku semakin memanjang. Entah kenapa mesti nak kene potong walaupun orang kate pendek lagi. Aku merasa rimas dengan rambut yang panjang. Tapi kadang-kadang memang nak merasa jugak berambut panjang. Tapi atas nama "ETIKA" aku tidak akan berambut panjang. Panjang sikit boleh la kot. Semalam aku meneruskan niat aku untuk di gunting rambut. Sampai je tempat gunting aku terserempak dengan Fadlu, member lame time kat TAHAP dulu. Pun tengah gunting rambut. Borak punye borak, aku punye turn. 3minit siap. Time gunting aku punye la demand gitu gini. Aku cakap potong tepi kasi layer blakang sikit. Tapi memang mamat india tu tak dengar cakap customer la. Die potong jambul mahal aku. Siyooot! Bukan ape, mahkota aku di robek keindahannya.haha. Aku memahami style aku. Selaku penggunting rambut, aku tau ape yang baik untuk aku kelihatan smart (walaupun selekeh). Petang ni, Mursyid dah booking nak gunting rambut dengan aku. Tak bagi bakat menggunting hilang kene la praktik kan. Ngan aku gunting free je. Tapi kalu nak hulur-hulur jugak pun bole. Boleh wat uprade barang-barang aku kan?ha..

Monday, December 7, 2009

Langkah Tercipta..(The Climb) - Versi Melayu!



Baru je tadi aku dapat tau dalam diam member sebelah bilik merangkap member seteam nasyid aku merangkap se blok dengan aku telah mulakan recording secara sorang2 kat dalam bilik romantiknye. Insan seni ini ialah Faiz Yusof, composer and lyricist lagu "Tetaplah Disini"(tak dapat tempat len sebab memang ade kat blog aku ni je.haha)..
Try dengar! Vocal lead ala-ala Izwan Saujana gitu..haha tapi backup aku paling suker.hehe

Education Web Design

Untuk kelas subjek Pembangunan Multimedia Berasaskan Web, aku dan favourite team aku D'voice R&D Group; bersama dengan Taqiyuddin Tumin, Muhammad Radzali, dan Wong Jing Kae telah di minta menyiapkan suatu laman web pendidikan. Setelah undian di buat kami, tajuk Tranformation III menjadi topik utama web kami.

Perbincangan di buat. First skali ialah dengan membentuk jawatankuasa. Ini part yang paling penting. Dan dalam membentuk jawatankuasa, KETUA la yang paling memainkan peranan paling penting. So, Taqi (Que?) di pilih menjadi ketua and designer bagi segala-mala pic kat web kitorang. Muhammad (Matt) menjadi our quiz manager, Wong (Fei Hung) menjadi Content Manager bagi web kitorang. Dan last skali, aku..tak buat keje..haha. Takde la..Aku ni selaku programmer la konon (bajet best jer??huh!). Setelah sebulan ker 2minggu je eh?akhirnye kitorang pon dapat la siapkan sebuah laman web yang tak di upload kat tenet.haha.



Yang bestnye, hasil dari titik peluh kitorang berempat akhirnye kitorang berjaya merangkul title awards "Best Web Design: Information Design" kot. Tapi sayangnye kitorang tak dapat join Dr Jamaluddin aka Dr J wat majlis penyampaian awards yang merupakan makanan berbuka yang amat spesel. Alahai..melepaslah...huhu

First Sketch to Blog!


Ini merupakan "simple" n "cincai" sketch yang baru je aku buat dalam 2minit yang lepas. HAHAHA Tajuk die..hm..ntah ler..takde lagi tajuk die.huhu. Pakai software paint je untuk sketch die ni. Then aku cari software photoshop kat laptop adik aku ni takde pulak. So pakai je la software PhotoScape ni. Ok la. tapi xsebest photoshop.. Adohai web design tak siap lagik....hu

Oren??

Suke giler aku tgk lukisan bro Oren nih..

http://solitarium.deviantart.com/

Sunday, December 6, 2009

Pencarian aku tentang dia (Ebeit G Ade)...

Ebiet G Ade..mulanya nama yang agak asing pada aku. Mungkin dulu banyak mendengar pure nasyid dan nasyid kontemporari (lagu hindustan pun banyak giler aku layan..huhu) kot. Sehinggakan tak penah kenal pun..sape la Ebiet ni. Sejarahnya ialah pertama kali aku mendengar lagu-lagu Ustaz Akhil Hayy dari Album Nasyid Lagenda. Ade satu lagu tajuk die "Berita Kepada Kawan". Lagu tu cukup menyentuh dan cukup dekat dengan jiwa aku. Dah jatuh hati aku kat lagu tu.

Tak lame kemudian, ade satu program realiti baru di TV9 "Akademi Nasyid". Excited nak tgk time tu. Siap beli handphone ade tv lg. CSL M50. hu.. Time tu lak praktikal ngajar kat Kulai. Memang ade masefree la nak tgk. Tambahan pulak ade member-member dari grup nasyid UTM yang join AN tu. Tahniah buat "Voice of Men"!! Bukan senang nak dapat join tu..huhu Aku ade suke dengan performance sorang peserta AN, Cicik. Gaya yang ala-ala rockers gitu.. hua hua.. Ade satu kali die bawak lagu "Berita Kepada Kawan"..memang masyuk gile la..huhu

Lantas aku terus mencari milik siapakah lagu ini. Browser internet ku buka. Ku taip Berita Kepada kawan..Kuar name yang pelik dan asing ni, Ebeit G Ade. Sape la mamat ni. Aku pun mula menyemak background si Ebeit ni. Wa..rupenye sebelum aku lahir da ade die ni. lagu yang aku minat ni pun ade sebelum aku lahir lagi..mak aih..berpuluh tahun da..Aku mula mencari lagu-lagu beliau untuk aku memahami apakah genre yang beliau bawak. Die ni memang orang yang puitis. Macam Sifoo M.Nasir gak la..Terbaek!!! Lagu-lagu die sume jenis macam tu..Pak Sedare aku memang suke nyanyi lagu-lagu die. Memang Best! Banyak lagu-lagu beliau bercorak Ketuhanan dan Kemanusiaan.



Dalam pencarian aku tentang background Ebiet, aku temui bahawa dia orang yang mencipta lagu Camelia yang di popularkan oleh Ramli Sarip, vokalis Sweet Charity. Lagu tu memang jadi siulan aku gak kekadang..ade banyak lagi lagu pasal Camelia yang die tulis..aku tak la sape Camelia tu..tapi aku hampir pasti la Camelia tu memang seseorang yang penting bagi beliau. Ni ade satu lagu yang aku record time aku demam dulu. Ebeit punye lagu la..aku suke lagu ni..tajuk die "KepadaMu Aku Pasrahkan"..download n dengarkan..aku record part depan je.huhu demam tak leh record banyak2..batuk nanti huhu...

KepadaMu Aku Pasrahkan-Souteen

Kini sudah boleh di download!

Hm..setelah sekian lama menyimpan hasrat untuk menyediakan link yang boleh di download kengkawan. Akhirnya kini aku sudah dapat menyediakannya. Aku begitu berusaha untuk berkarya sebaik mungkin. Namun aku fikirkan bahawa adalah tidak wajar untuk aku berada dalam ruang sempitku sahaja. Adalah perlu untuk aku mempersembahkan hasilkarya aku agar orang-orang di sekeliling aku mampu merasai apa yang aku ingin sampaikan dalam karya yang tidak seberapa. Hanya klik pada title untuk download!!

Tentang Ini
Lirik/lagu: Izzat Yusof
Music Arragement: Izzat Yusof

Saat Itu
Lirik/lagu: Izzat Yusof
Music Arragement: Izzat Yusof

Serah PadaMu
Lirik/lagu: Izzat Yusof
Music Arragement: Izzat Yusof

Damba RedhaMu
Lirik/lagu: Izzat Yusof
Music Arragement: Akimida

Melangkah Bersama
Lirik/Lagu: Izzat Yusof
Music Arragement: Izzat Yusof

Tuesday, September 29, 2009

Damba RedhaMu

Song & Lyrics: ez_souteen Music Arrangement: Akimida

Telah ku mencuba hampir kepadaMu Tuhan
Mendamba rasa cinta yang tiada ternilai
Namun diri ini pasrah dengan ketentuan
Yang sentiasa mengiringi hidup insan

chorus*
Bersujud berserah pada tuhan
Mengharap rahmat keampunan
Berdoa harap keredhaanMu tuhan
Ku panjatkan..

Berikan rasa cinta kepada hambamu ini
Yang mengharapkan rahmah dan maghfirah ilahi
Pujian kesyukuran kupanjatkan kepadamu
Agar meraih cinta ku damba selamanya…

ulang Chorus..

Tuhan yang maha mengasihani
Kasihilah daku ampuni daku
Jangan engkau biarkan daku tersisih
Dengan yang mendapat cinta dari mu
Hanya itu yang ku damba selamanya..


Mendapat pemberian music minus one dari Cikgu Hakim sewaktu praktikal. Lagu yang sememangnye takde lirik pada mulanya. Sekali dengar da jumpe feel lagu. Cari-cari soul sikit then dapat siap lirik dan melodi lagu skali. Record kat umah sewa time praktikal. Bulan pose lak tu. huhu orang tido aku memekak.haha..perdengarkan..

Wednesday, July 29, 2009

Proposal Lagu Tema PMIUTM





Lagu Tema PMIUTM - Melangkah Bersama
Nyanyian : Souteen
Lirik/Lagu: ez_souteen

Membawa wadah kesatuan
Ke arah jalan kebenaran
Mahasiswa islam kehadapan
Bersama kita membangun ummah

Chorus*
Bersamalah kita melangkah
Satukan hati kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan fikiran kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan amalan kita
Melangkah membangun bersama
Membina ummah yang gemilang (2x)

Kini tibalah hari
Yang bakal di lalui
Berbekal semangat gigih
Kita melangkah menggapai redha Yang Esa

Bersamalah kita melangkah
Satukan hati kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan fikiran kita
Bersamalah kita melangkah
Satukan amalan kita
Melangkah membangun bersama
Membina ummah yang gemilang (2x)



Setelah bertahun berazam untuk mencipta lagu tema bagi Persatuan Mahasiswa Islam (PMI) UTM, satu persatuan yang telah banyak memberikan makna dalam hidup aku. Cetusan idea yang bermula setelah mendengar lagu tema dari PMIUM. Agak best. Dan timbul cabaran untuk hasilkan lagu tema khas untuk PMIUTM.

Lagu ni dah 2 tahun aku cipta. Mak aih! lame tul..mane taknye, da bape kali di tapis. Susah wo... Lirik dan lagu original dari aku. Tak tau la ok ke tak. Yang ni memang finalise la aku wat. tapi mixing masih kureng lagi. Tengah belajar-belajar lagi. Explore sendiri ma...Sape nak ajar. Aku pun bukannye ade duit nak bayar trainer and komposer. Jadi wat sendiri senang.

Ooops..da melalut pulak. Ok2! Fokus2...Korang try dengar dan komen sekali. Aku tak konfirm lagi penerimaan ahli PMIUTM terhadap lagu ni. This is my song proposal only. Dengarkan...
Amacam?Ade yang tak kena ke?Ha,komen anda di harapkan untuk tujuan penambahbaikan.TQ!

Teknik Bernafas Cara Saya

Hi semua! Saya ingin berkongsi beberapa teknik latihan bernafas yang saya pernah saya pelajari samaada secara formal atau pun tidak. Tetapi saya ingin membuat kenyataan yang jelas di sini, bahawasanya saya bukanlah profesional dalam bidang nafas-bernafas ini. Tahap tingkatan lima je.huhu. Tapi apa yang saya pelajari selama 9 tahun dalam latihan bernafas ni memang ada impaknye. Especially pada vokal saya sendiri.wahaha..


1. Pertama sekali ialah pastikan posture badan anda berada dalam keadaan tegap. Tapi rileks-rileks je la. Jangan berdiri macam askar nak kawad lak. Tapi kalu boleh buat macam tu lagi bagus.

2. Letakkan tangan korang di perut sendiri ye. bukan perut orang lain. Itu kita tak belajar dalam teknik bernafas yang ni.

3. Pastikan perut korang tu expand bila korang sedut nafas. Kalau perut korang mengempis bila korang sedut, saya pasti teknik bernafas yang korang pakai tu salah. Sure la kalau korang dah sedut nafas, diafragma korang akan di penuhi udara-udara yang korang sedut kan. So, keadaan itu akan menyebabkan perut expanding. (Jangan angkat bahu korang time perut expand tu sebab ia seakan-akan memaksa udara memenuhi ruang dada korang. Sedangkan waktu tu ruang udara kat dada dah penuh. Then baru la udara tu turun ke bahagian perut kita)


4. Lakukannya dengan perlahan-lahan eh. Jangan paksa-paksa. Sedut udara pelan-pelan, tahan kejap dalam kiraan lapan, then baru hembus pelan-pelan. Teknik ni just nak beri kita feel betapa nikmatnya menghirup udara Ciptaan Allah. Bernafas pun nikmat dari Allah kan. Lagi bagus la kan kalu kita umat Islam turut bertasbih, bertahmid, dan bertakbir ketika bernafas. (Tetiba teringat time riadah pagi-pagi kat TAHAP dulu.hehe)

5. Ulang semula dari atas sebanyak sepuluh kali. Tapi tak kisah pun beberapa kali..hehe. Cadangan latihan ialah selepas bangun pagi dan sebelum tido.



Tambahan bagi yang berminat untuk memanjangkan nafas mereka, saya ada satu teknik yang saya amalkan dari form 1 sampai sekarang. Teknik ni senior saya yang ajarkan. Kalu tak silap Abang Firdaus kot. Dia la yang aja kitorang nasyid kat seolah dulu. Teknik die macam ni. Mula-mula kita sedut nafas dalam-dalam. Then time hembus nafas tu kita kira sebut "1 demi 1, dan 2 demi 2, dan 3 demi 3,...dan seterusnya. Tapi jangan curi nafas pulak. Tak jadi la kalau macam tu.

Buatlah berperingkat-peringkat. Contohnya, start hembus dalam kiraan 5. Then 10 pulak. Pastu naik satu peringkat lagi. Saya gerenti kalau korang buat tiap-tiap hari memang boleh memanjangkan nafas korang. Selamat mencuba!

Tuesday, July 14, 2009

Roti Arab

Cuti baru-baru ni aku di beri peluang memanfaatkan ruang yang ade sekali lagi. Pakcik aku aka Ayah Atan, di kenalpasti telah pun membuka sebuah kedai bakery di Alor Gajah. Aku menggantikan tempat Angah yang sedang buzy menguruskan hal anaknya, Izza Aqilla (Eh?betul ke camni eja name anak buah aku ni.huhu tak sempat tengok beranak die la..huhu lebih kurang je ni). Sebelum ni, Angah memang bertugas menghantar Roti Arab ke beberapa daerah di sekitar Pahang ni.


Angah tengah cek roti yang cuba di hasilkan.

So, Ayah Atan ni dah planning baik-baik untuk cuba promosikan Roti Arab yang kitorang producekan ni di sekitar Alor Gajah dan Melaka ni amnya. Aku pun ke Melaka dengan pak sedara aku, Pakcik K.Roll untuk menjalankan tugas Angah ni. Mula-mula aku tak kisah sangat sebab kerja-kerja menghantar roti ni aku dah pernah buat sebelum ni, tapi yang menjadikan aku kurang yakin tu ialah nak kena buat roti arab tu dulu la. Ye la kan. Kalau aku tak buat, ape mende la nak hantar kat customer-customer yang ada kat Melaka ni kan.huhu..

Aku memang tak pernah experience dengan membuat roti ni. Tapi nasib baik ada towkey roi arab kat Raub tu datang mengajar untuk tempoh beberapa hari. Kitorang panggil dia Uncle Tony aka Pakcik aku gak he. Name melayu ada tapi best lagi panggil nama omputih dia. Biasa la study oversea dia ni. So, dia la ngajar kitorang nak sukat bahan-bahan, bancuh (mesin tolong bancuhkan hehe), uli n semuanya la. Memang best buat semua ni tapi hasilnya sekeping roti yang berlubang di tengah-tengahnya. Haha. Lawakgak..Tapi biasa la kan, takkan sekali buat dah perfect kan.

Aku sedang menterbalikkan acuan roti yang siap di bakar.


Lepas tu kitorang berlatih tiap-tiap hari sampai la berjaya hasilkan roti yang betul-betul gebu dan mantap tapi yang berlubang tu ade gak la kan. Ala sekeping dua takyah kira la kan. Kira-kira roti yang di buat u sesuai unuk di jual cukup. Lama-lama sampai sebulan asyik duduk buat roti je memang dah boleh dah la.

Roti Arab yang siap di packing.


Sempat juga buat promosi Roti Arab ni kat ekspo di Dataran Pahlawan hari tu. Tapi ape yang menghangatkan suasana ialah bahang sinaran matahari yang menyiram kitorang selama tiga hari kat situ. Mak aiih..Orang tak ramai pun. Peniaga lagi ramai dari pengunjung tau.huhu. Baru la aku tau dugaan orang-orang meniaga ni. Tapi Alhamdulillah, selama tiga hari duk kat ekspo tu ada la duit yang masuk. Kira OK la kan..


Booth roti Arab kitorang di Dataran Pahlawan. Dari kiri Akak, atok, Ayah Atan, dan Mak yang aku sayangi.

Thursday, June 25, 2009

Serah PadaMU

lirik/lagu: ez_souteen

Ku sandarkan kepadaMu Tuhan
Ku serahkan segalanya kepadaMu
kerna ku tahu segalanya dariMu

Akan niatku keranaMu
Agar menjadi hamba yang taat
Hamba yang dapat keredhaanMu
RedhaMu

Bantulah hambaMu dalam perjuangannya
Bantulah hambaMu dalam kehidupannya
Bantulah hambaMu


Ini merupakan lirik yang paling pendek penah aku tulis. Di tulis dalam bulan April. Di rakam pada 24 April 2008 di Souteen Entertainment Studio, L04 302 (hm..yeke? aku pun da tak ingat bilik no bape da..huhu). Lagu ni mengisahkan tentang betapa pentingnya TAWAKKAL dalam kehidupan manusia sebagai HAMBA ALLAH. Tawakkal melambangkan keyakinan kita pada Allah kan? Tapi janganla duk tawakkal je tanpa ada usaha langsung.

Usaha yang paling penting maa..kata pepatah "Usaha tangga kejayaan". Persoalannye kenapa tangga? ha..kenape tangga? Jawab la...bukan ape kalau tangga ni susah nak naik berbanding lift atau escalator. Kalau dua ni senang je sebab die bergerak sendiri. Tapi kalau tangga, kita sendiri ang kena panjat, kena melangkah naik, kena ada tenaga, ada daya, macam-macam la. Lebih-lebih lagi kalau orang yang nak naik tangga tu da berusia. Ha lagi la perlukan kekuatan tenaga yang kuat kan.

Begitulah nak di ceritakan yang usaha tu penting untuk capai tujuan dan matlamat kita. Di samping itu, jangan kita lupa yang segala pergerakan kita adalah nikmat dari Allah. Sesungguhnya Dia lah Yang Maha Berkuasa di atas segala sesuatu. Sebagai hamba yang merendah diri, adalah wajib bagi kita untuk mengakui akan kehebatan dan kekuasaanNya kan?. Siapa lah kita nak bongkak dan bangga diri dengan kuasa yang kita ada. Nak banding gak ke?..

Dulu saya pernah nampak member-member selalu tulis kat biodata diorang pasal DUIT. Ha mesti da tau kan?

D - Doa
U - Usaha
I - Ikhtiar
T - Tawakkal

hm..betul ke camni?ntah la. Dah tak ingat la pulak. Kurang lebih la..huhu.
Ingat ye empat mende ni. Wassalam.

Thursday, May 28, 2009

Saat Itu

Lirik/lagu:ez_souteen

Saat kau muncul hadir di hatiku
tak tertahan rasa cinta terhadapmu
saat kau hadir dalam hidupku
segenap ruang hanyalah untukmu

mampukah ku ungkapkan
rasa yang telah tersimpan
tersirat di hati ini
mampukah ku ucapkan
cinta yang telah hadir
rasa cinta yang tak dapat ku zahirkan

ku pendam perasaan
di sudut hati terpendam
sedalam cinta yang hadir di jiwa
ku simpan perasaan
bertahun lama ku genggam
namun pasti suatu masa
kau kan menghayati cinta ini



Aku siapkan lagu ni pada tahun lepas 2008. Waktu tu aku tahun 2 semester 2. Satu perkara yang menarik ketika mencipta lagu ni ialah aku dapat siapkan lagu dan lirik dalam masa satu hari je. Walaupun dalam satu hari namun masih tepat dalam memberikan feel lagu terhadap lirik yang aku hasilkan ni. Kalau boleh la, aku nak cipta lagu yang macam ni banyak-banyak. Penghayatan mudah dan genre lagu yang tepat dengan jiwa.

Lagu ini mengisahkan tentang seseorang yang menyimpan perasaan terhadap lawan jenisnya (bukan sejenis ya!itu bahaya..!!!). Kalu orang tu laki, dia simpan terhadap pompuan. kalu pompuan , dia simpan terhadap laki. Kira macam kekasih dalam hati la.Pergh!! da start "jiwa" nih..haha. Selama bape lame pun aku tak tau la. tapi yang penting makan masa gak la. Dia ni simpan perasaan untuk jaga hati masing-masing. Nak cakap segan, tak cakap takut lak..huhu..

Namun dengan keyakinan terhadap jodoh ketentuan Allah, dia tetap simpan..simpan..dan simpan..kat mane nak simpan?dalam hati je la..takkan dalam laci lak. Kang buatnya di mamah bubuk kayu kang,padah lak akibatnya..haha..Ha itu je la kisah di sebalik lagu ni.Wassalam..

Wednesday, May 27, 2009

Tentang Ini

Lirik & Lagu oleh ez_souteen

Sering berfikir tentang ini
mengapa tiada nilai harga
biarpun bukan mengharap balasan
hanya keikhlasan yang di gambar

Setiap kali keringat membasahi
diri ini tidak pernah merasa
penat jerih ini sudah memadai
kerna menyedari masih ada
keringat dulu yang lebih memadai

Biar bukan mengharap pujian
biar bukan mengharap balasan
hanya tempat ku berpaut
meluahkan rasa hati ini

*(sajak)
Perjuangan kita
bukan pemula bukan pengakhir
perjuangan kita adalah sambungan
daripada perjuangan yang terdahulu
inilah jalan kita
dalam menegakkan kebenaran
dan meruntuhkan kebatilan
bersama-sama kita teruskan perjuangan
jangan merasa putus asa
teruskan bersama perjuangan ini
Insyaallah..
yakinlah bahawa
Allah pasti akan bersama dengan kita.


Lirik ini ditulis pada tanggal 27 Mei 2006. Da masuk 3 tahun da la.huhu Ia menceritakan kisah seorang hamba Allah yang memikul tanggungjawab membawa dan memperjuangkan agama Allah. Sampai suatu ketika, Allah turunkan kepadanya secebis ujian yang tidak terduga. Dan beliau merasa seakan-akan putus asa. Mujurlah terkenang akan pahit getir perjuangan Rasulullah dan para sahabat yang sanggup berjuang bermati-matian bagi memastikan tertegaknya Islam di muka bumi ini. Lantas beliau sabar dengan ujian yang menimpa.

Firman Allah dalam surah Al-Baqarah ayat ke-153 yang bermaksud;

"Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu,
Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar."



Setiap manusia yang hidup, Allah akan berikan ujian. Untuk apa?untuk uji kita!Uji iman kita! Iman kita pada Allah!. Sebagaimana firman Allah dalam surah Al-Ankabuut ayat ke-2 yang bermaksud;

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?"



Sambung semula cerita dalam lagu tadi. Kemudian beliau sabar dan ikhlaskan niatnya kembali. Teringat lak cerita Ayat-ayat Cinta. "Allah sedang berbicara denganmu tentang sabar dan ikhlas" kata lelaki sepenjara Fahri. Perghh! tertunduk Fahri time tu seingat aku. Begitulah seharusnya hamba yang Allah berikan ujian kepadanya. Harus ada S A B A R dan juga I K H L A S. Lebih-lebih lagi orang yang nak berjuang tegakkan agama Allah kan?. ha,wajib la ada dalam diri mereka kedua-duanya.

Kesimpulannya, jangan lupa pada Allah. Everytime, everyday, every night..ingat pada Allah!Sekian..Wassalam.

Tuesday, May 26, 2009

Assalamualaikum

Daku panjatkan rasa syukur yang tidak terhingga ke hadrat Illahi.
Alhamdulillah!Setelah sebulan menyimpan hajat, akhirnya dapat juga saya terbitkan blog ni. Puas rasanya. Ini merupakan langkah pertama bagi saya untuk berkongsi pengalaman dan bakat yang saya ada.
Terima kasih kepada anda yang sudi berkunjung ke mari. Saya memohon kemaafan jika ada kesilapan yang lahir dari blog ini.

Selamat berkunjung!!!

Friday, May 22, 2009

Manusia

Manusia
Tiap dari kita
Insan yang tak punya apa
Hanya ada
Lalai dan leka

Bila dugaan menerpa
Terus terngadah
Mengenang dosa-dosa
Akibat dari lena
Di ulit belaian nafsu
Yang sentiasa menoda

Jom Buat Duit Percuma Hari Ini!