Wednesday, October 12, 2011

Harap sempat..

Aku ingat nak siapkan semua video untuk lagu aku sehingga hujung tahun ni. Dan aku rasa perlu untuk di abadikan di youtube. Tak tahu sebab apa, tapi aku rasa perlu. Setakat ni baru ade 2 lagu kot kat akaun youtube aku. Rasa-rasa macam nak tambah lagi. harap sempatlah...

Tuesday, August 2, 2011

Selamat Berpuasa!

Dah masuk hari ke-2 di bulan Ramadhan. Puasa aku tahun ini berlainan dari tahun-tahun sebelum ini. Kalau dulu aku akan berpuasa di universiti atau di rumah. Tetapi kali ini, aku berpuasa di seberang laut, Sarawak. Jauh dan luar dari biasa kan?he Untuk pengetahuan korang semua, aku dah mula bertugas di Sarawak sejak sebulan yang lalu.

Harap puasa tahun ini lebih baik dari sebelum ini. Kepada semua muslimin dan muslimat, aku ucapkan:

'SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARAK'
&
'SELAMAT BERPUASA'

p/s: kalau dapat publish lagu bulan ni bagus juga. Dah ada lagunya. Tapi belum buat proper recording lagi. Baru draft kasar. Tengoklah kalau sempat aku akan publish di sini atau di fb k!

Tuesday, June 21, 2011

Lagu Untuk Abah

Kelmarin hari bapa kan? Ingat nak post lagu ni semalam, tapi ada emergency. Pak sedara masuk hospital lak. So, upload hari ini je la. Aku buat lagu ni dah lama. Tapi baru siapkan record dan music arrangement yang simple giler. hehe

Aku dedikasikan lagu ini khas buat arwah abah, Mohd Yusof bin Osman yang meninggal pada September 2006. Masa tu aku baru je masuk universiti.huhu Tak sempat nak tunjuk ijazah pada arwah abah. Tapi tak mengapa, aku kini mengikut jejak langkah beliau dengan menjadi guru. Menyambung tugasnya mendidik anak bangsa.


Buat arwah abah, terima kasih yang tak terhingga di atas segala kasih sayang, jasa dan pengorbanan yang abah curahkan kepada kami, anak-anakmu. Sesungguhnya kami semua merindui abah! Semoga roh arwah abah di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan mereka yang beriman. Al fatihah~


Sunday, June 19, 2011

MUH ft. Hazama - Pokok (Lirik+Kord)

Ini satu lagi lagu yang membuat aku terpukau dek suara hazama. First aku dengar ialah versi MUH feat Nubhan. Tapi aku kurang berminat sangat sebab vokal nubhan kurang rock dan nampak tak sesuai dengan muzik MUH. Orang kata lagu Pokok ni asalnya hazama yang nyanyi.


Aku pun tanya la pakcik google, rupa-rupanya Hazama nyanyi lagi best! Barulah sesuai~ Ok, dah start layan sore hazama je skang. Aku letak lirik dan kord yang aku cari sendiri skali ni! Jamming jom!

Intro
A C#m Bm E

A
Tersesat malu bertanya
E
Tak tahu tak tahu ke mana
A E
Terlalu banyak alasannya
Duk terdiam

A
Menyusur di kaki lima
E
terlihat bayang wajah kelmarin
A E
Tersentuh hati bagai luruh

[1]
Bm
Tanya sama pokok
C#m
Apa sebab goyang
Bm A
Jawab angin yang goncang
Bm
Terbang burung terbang
C#m
Patah sayap diduga
D E A
Seandainya rebah kau masih ada

[2]
A
Terlalu mahu dan mahu
E
terlupa apa yang belum
A E
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

A
Tak mudah namun tak susah
E
terserah atas pilihan
A E
Tersentuh hati mula luruh

Ulang [1]

A
Nanana.. nananana..
E
Nanana.. nananana..
F#m E
Nanana.. nananana.. na…

F#m
Kau masih ada
E
Kau masih ada
F#m C#m A
Kau masih adaaa… ooooooooo!


Ulang [2]
D A
Tanya sama pokok…

Thursday, June 16, 2011

Hazama - Cinta Teragung (Video+Lirik+Kord)

Korang dah dengar lagu Juara AF9, Hazama? Tajuk dia Cinta Teragung. Minggu ni asyik pasang lagu ni je kat laptop. Lagu ni sebenarnya berkonsepkan ketuhanan. Mengisahkan seorang manusia yang macam kita, pernah melakukan dosa. Namun begitu di sebaliknya dia sangat ingin berubah dan terus mencuba untuk berubah. Kalau korang dah tengok official video clip lagu ni mesti korang faham. Bagi yang belum menonton, aku tepekkan video clip lagu ni kat bawah ni.



Amacam? Best? Pada aku best, pasal aku suka Hazama punye growling (betul ke nama teknik tu? aku rasa betul da..kalu korang tau beritahu la)..hehe mahal kot! Bagi aku la. Ok, tadi time lepak dengar cinta teragung ni aku dapatkan la kord lagu ni. Senang dan sempoi! Layan~

Lagu: Kuncidemak
Lirik: Kuncidemak & Rafiq Bakar

intro
Em Bm/F# G A

Bm F#
Maafkan aku sekiranya tak termampu
Bm F#
Untuk mencurahkan semua isi hatiku
Em F# G
Ternyata tak terkata
A
Rinduku padamu


(Chorus)
D
Ku takkan bisa menjadi lebih
F#
Dari apa yang terdaya
Bm
Namun ku tetap berjanji
Am D G
Akan masih mencuba untuk
D
Memujuk hatimu
Em
Mencintai aku
F#
Kerna semua yang ada
F#
Hanyalah untukmu

Bm E G A 2x
Ho huo oo..

Em Bm
Secebis perasaan ku hamparkan
Em
Membawa sejuta harapan
Em
Menagih cinta
A
Teragung darimu

*Ulang Chorus

Bm F#
Maafkan aku sekiranya tak termampu
Bm F#
Untuk mencurahkan semua isi hatiku



Thursday, June 9, 2011

Tuntunlah Jiwaku - Lirik

Ini satu lagi lirik yang aku tulis masa semester akhir di UTM. Lagu dah siap, cuma music arrangement belum sempurna. Guide dah ada. Mungkin kena betul-betul dapatkan yang betul-betul masuk dengan jiwa lagu ini. Nak wat bunyi string lebih sikit ni. Apapun nantikan kemunculannya. Rasa-rasa nak try nyanyi lagu ni, beritahu je aku k.

Masih sempatkah
Ku menuntun jiwa yang gelap gelita
Yang kian kelam
Di telan fana
Oh dunia Oh dunia

Apakah ada cahaya
Dapat menyuluh semula hatiku
Hidup yang resah
Agar kembali memancarkan sinarnya

Oh tuhanku
Tuntunlah jiwaku
Ke jalan redhamu
Yang selama ini
Di damba diriku
Oh tuhan tuntunlah
Tuntunlah jiwaku

Oh tuhanku
Tuntunlah jiwaku
Bantulah diriku
Mulakan yang baru
Dengan petunjuk darimu tuhan
Tuntunlah jiwaku

Masih mungkinkah
Dapatku hela nafasnya
Yang pasti ingin ku rasa
Sebelum tibanya saatku

lirik/lagu: izzat yusof (Souteen Entertainment)

Tuesday, June 7, 2011

Cover 'Perpisahan Ini'

Lama tak tulis di sini. Kali ini nak upload satu lagu yang sempat aku rekod tak lama dulu. Bulan lepas kot. Tajuknya 'Perpisahan Ini' oleh First Edition & Aizat. Lagu ini memang sedap, dan sebab itu aku try rekodkan ini. Dengar dan komen ok! :)


Thursday, February 24, 2011

Buat Minus One sendiri je!

Alhamdulillah, semalam 22 Febuari 2011, saya telah dapat menyiapkan ebook yang pertama saya. Saya tulis ebook ini berdasarkan pengalaman saya menghasilkan minus one sendiri. Saya seorang yang suka menyanyi. Sejak dari bangku sekolah memang saya terlibat secara langsung dalam aktiviti nyanyian terutamanya nasyid.

Saya sering mencari lagu-lagu minus one di internet. Memang bukan senang nak dapatkan minus one samaada di pasaran mahupun di internet. So, saya dan rakan-rakan sentiasa mencari alternatif untuk hasilkan minus one sendiri. Walaupun tidak sesempurna lagu asal, tapi ianya sudah cukup untuk mengiringi nyanyian kami di waktu itu.

Saya telah catat semua 3 kaedah menghasilkan minus one sendiri di Rahsia Minus One. Saya sebenarnya memang tidak pandai bermain alat muzik, dan oleh sebab itu saya sendiri yakin anda boleh hasilkan minus one dengan ketiga-tiga kaedah ini walaupun anda seorang yang langsung tidak tahu bermain alat muzik!

Mungkin anda masih blur dengan apa yang saya ceritakan di sini. Saya cadangkan anda untuk dapatkan edisi percuma RAHSIA MINUS ONE di bawah. Klik gambar!


Wednesday, February 16, 2011

Tolong saya! Zarul mesti marah saya buat macam ini!

Sebelum saya bercerita lebih lanjut, saya nak anda tonton video ni kejap.



Kontroversikan tajuk saya ni? hehe bukan apa sebenarnya saya baru je belajar sesuatu dari Zarul Umbrella. Tak rugi saya memiliki ebook Rahsia Vokal. Saya boleh belajar muzik dengan konsep yang betul.

Ok, dalam video di atas saya ada tunjukkan yang anda boleh bermain muzik dengan keyboard PC/laptop anda sahaja. Dan saya memang nak ajar anda macam mana nak main keyboard guna keyboard PC/laptop anda. Saya sedang siapkan video-video tutorial kepada ahli group Belajar Vokal di facebook.

Tak semua orang dapat akses video ni. Hanya untuk pembeli ebook RAHSIA VOKAL dari link http://rahsiavokal.tk ini sahaja!

Saya tak cerita banyak, sebab saya nak kongsikan banyak cerita dengan ahli group Belajar Vokal di Facebook. Jika anda nak jadi salah seorang ahli, sila dapatkan ebook Rahsia Vokal sekarang juga. Anda juga akan dapat Panduan Membaca Nota Muzik secara percuma!


Tuesday, January 18, 2011

Lima tahun berlalu...

Setelah hampir lima tahun dalam menghasilkan karya-karya sendiri, saya akui banyak kelemahan yang perlu di perbaiki dari segi mutu karya-karya saya. Setakat hari ini, karya-karya saya hanya mampu di nilai oleh diri sendiri dan bukannya orang lain. Ini adalah suatu pencapaian yang kurang bagus dalam berkarya. Setiap jiwa yang seni seharusnya mampu menghasilkan karya yang mampu menyentuh pemikiran insan-insan yang berfikir dan meneliti bait-bait lirik dan susunan muzik yang mengiringi.

Jujurnya, saya tidak pernah menghadiri mana-mana kursus muzik secara langsung, akan tetapi saya belajar dari rakan-rakan dan sumber-sumber informasi di internet. Dengan itu saya peroleh sedikit ilmu yang mana saya mungkin mampu untuk berkarya terus sehingga ke hari ini. Berkarya adalah sebagai HOBI sahaja, niat saya murni. Tak lain tak bukan untuk menyebarkan mesej-mesej kebaikan dari sudut pandangan saya.

Sehingga ke hari ini, saya hanya ada lebih kurang 20 lagu sahaja. Tak banyak dan kecil saja jumlahnya. Sebenarnya saya lebih sukakan muzik folk dan ballad. Saya amat meminati rock dan RnB. Namun begitu, mungkin ia memberi sedikit kesan dalam mempengaruhi saya berkarya. Muzik folk yang menjadi kegilaan saya ini adalah pengaruh dari Ebeit G Ade, M Nasir dan Kopratasa. Saya sangat bercita-cita menghasilkan muzik folk yang memberi kesan yang mendalam bagi pendengar.

Bagi yang membaca ini, mungkin ada yang pernah mendengar hasil karya saya dan mungkin ada yang tidak pernah. Saya mengharapkan kritikan membina daripada anda dalam mengarahkan halatuju saya dalam seni penciptaan lagu ini.



Sunday, January 2, 2011

Episod 1 - Puisi yang Terpacul

Jam sudah menunjukkan dua pagi tadi, tapi aku tak dapat tidur lagi. Yang pasti bukan sebab tengok 'jangan tidur lagi' kat TV3. Lagipun 'Jangan Tidur Lagi' siaran bukan pagi tadi (kot). Hm, mungkin sebab sudah tidur sejam selepas isya'. Bosan-bosan, aku memetik gitar mengalun melodi intro Kenangan Bersamamu dendangan Letfhanded (info:aku bukan kidal). Baru sehari belajar intro dengan Angah. Sekarang maybe dah cekap sikit (kot). hehe Adik dah jeles tengok aku dah boleh layan intro tu. Mule la dia dok kenen-kenen suh aku ngajor die lak.

Aku rase dah 2-3 hari aku dok berlatih intro ni. Pagi petang siang malam dok main mende same je. Aku fikir mesti mak bosan dengar. huhu Ok, sebenarnya aku nak kongsikan sebuah puisi yang aku tulis pagi tadi. Oops, bukan tulis sebenarnya, Aku taip dalam handset je.

Sebelum baca puisi ni, silalah baca Bismillah.



Bagai mengisi kosong di dalam bekas
Seperti air lincah mengalir
Memenuhi ruang selagi sempat

Di minum di basuh di simbah
Bila-bila pun di guna pakai
Wajib guna bila masa
Ada ketika harus pun ia

Air kotor air bersih
dua-dua jauh beza
campur jadi keruh
pisah jadi harus

Satu adat jadi resam
Resam air tak putus di cincang


p/s: Maaflah jika kurang puitis, baru belajar. Ade komen?silekan. Terasa lain bila tulis puisi yang berbeza dengan lirik.huhu senang-senang kliklah nuffnang..

Jom Buat Duit Percuma Hari Ini!