Thursday, July 1, 2010

Tutorial Vokal 4: Vocal Placement & Style


Selamat bertemu kembali..adakah korang sedang menantikan tips training vokal yang seterusnye dar i aku??haha..jika benar..Tahniah!! Korang di tempat yang betol!! Ok kali ini kita akan belajar mengenai vokal placement dan juga gaya..haha

Ok.cube korang dengar audio yang aku sediakan ni. Dengar betol2!.Fahamkan!!.

Nak senang faham apekah sebenarnye vokal placement ni?ok camni..penah dengar "thobaqah suara"?melayunyer "peringkat suara".ha! Penah?.tapi yang vokal placement si Eva ni aja lain sket..namun lebih kurang je. Basic die tetap same..dulu mase sekolah menengah sempat belajar pasal ni. Kelas Kemahiran Al-Quran (KKQ)..penuh kelas tu..penuh-penuh pon aku lari jugak..hoho..adi-adik..jangan tiru ye!! huhu..

Dalam peringkat-peringkat suara ni, ade suara dada,suara tekak,suara hidung dan suara otak..banyak kan?=p ok ..dalam audio ni Eva kate untuk lagu klasik atau tradisional besenya kite akan mula nyanyi dengan peringkat yang rendah. Suara dada lah kot..banyak pakai vibrato (getaran)..kalu dalam tarannum, kire lagu bayati la..kan kene pakai suara dada gitu..hehe

ha..itu je setakat ini..yang len, dengar lah guide dari Ava! hehe

untuk download tutorial sile ke sini

No comments:

Post a Comment

Jom Buat Duit Percuma Hari Ini!